Klachten

Waar kan ik je bij helpen?

Iedere persoon en elke situatie is uniek. Zo ook psychische klachten. De juiste aanpak en behandeling toepassen is dan ook essentieel om weer vat te krijgen op je leven. 

behandeling depressie psychotherapeut Lier

Depressieve stemming

Iedereen is wel eens somber of treurig. Zulke gevoelens zijn heel normaal na een tegenslag, een ruzie, het verlies van een dierbaar iemand, of zomaar.
Soms trekt die stemming niet vanzelf weg, maar blijft duren.
Wanneer je lange tijd last hebt van een zwaarmoedige stemming, lijd je mogelijk aan een depressie. 

Verschijnselen die hierbij horen zijn ondermeer: neerslachtigheid, prikkelbaarheid, geen interesse meer, gevoelens van machteloosheid en angst, concentratieproblemen, sterke neiging tot piekeren, slaapproblemen, lichamelijke klachten,… Het tast ook je relaties aan. Depressie raakt veel mensen. Het is het meest voorkomende psychische probleem in de Westerse wereld.

Depressie komt voor in veel gradaties en met verschillende oorzaken. Meestal gaat het om een samenspel van factoren dat leidt tot een depressie. Ook bij de behandeling kunnen verschillende ingangen gekozen worden. Ondersteuning met medicatie kan aangewezen zijn. In een psychotherapeutisch traject kan gewerkt worden aan herstel van een vitaal levensritme alsook aan het begrijpen en doorbreken van de patronen die de depressie hebben uitgelokt en/of in stand houden.

Stress, overspanning en burnout

Stress en burn-out lijken wel de ziekten van de tijd te zijn. Velen onder ons raken door drukte of andere omstandigheden overbelast. Chronische overbelasting is een belangrijk probleem dat kan leiden tot lichamelijk en psychische klachten. Alles lijkt te veel te zijn en een gevoel van stress overheerst. Het voelt het alsof je de grip op de situatie kwijtraakt.  Dit wordt overspanning genoemd. Je energiebalans zit niet meer goed.

Symptomen zijn;  moeheid, prikkelbaarheid, onrustig slapen, moeite met concentreren, piekeren, een gejaagd gevoel. Het kost je veel moeite om je dagelijkse bezigheden te blijven doen. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, vaak is er sprake van een combinatie (bv. chronische stress of angst, slecht in je vel zitten, werksituaties die te veel van je eisen en te weinig waardering of support teruggeven, partnerproblemen of moeilijkheden met je kinderen,….). Wanneer dergelijke situatie lang duurt, pleeg je roofbouw op je geestelijke en lichamelijke veerkracht. Je geraakt meer energie kwijt dan je bijtankt.

Wanneer vooral een uitgeput gevoel op de voorgrond staat en de klachten langer dan een half jaar bestaan dan kan het zijn dat je een burn-out hebt.

In de therapie wordt gekeken naar hoe de klachten zijn ontstaan, je krijgt handvatten om het overzicht en de balans tussen rust en inspanning terug te vinden en er wordt stil gestaan bij wat er nodig is om de klachten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

ANGSTEN - behandeling angst en spanning psychotherapie Lier

Angst en spanning

Angst is een normale en belangrijke reactie van je lichaam. Wanneer er gevaar dreigt, waarschuwt angst je om goed te reageren. Je lichaam maakt zich klaar voor een vecht- of vluchtreactie. Je hartritme gaat omhoog, er komt meer zuurstof in je hersenen en je spieren staan schrap. In die zin is angst een heel natuurlijk en waardevol fenomeen.

Maar soms ervaar je angst die niet ‘nodig’ en niet helpend is. Je voelt je te vaak of te heftig angstig. Je angst groeit buiten proportie. Je kan angstaanvallen krijgen of gaat situaties vermijden om de angst niet te moeten voelen. Zo krijgt angst een te grote impact op je leven. Ongeveer 20% van de mensen zou ooit te maken krijgen met één of andere angststoornis, zoals een specifieke fobie, sociale angst, dwangstoornis of  gegeneraliseerde angststoornis.

Bij de behandeling van een angstprobleem proberen we de angst te begrijpen – we staan stil bij hoe het angstprobleem in jouw leven is terecht gekomen. Van hieruit zoeken we de meest geschikte behandelmethode.

Verlies & rouw

In het leven krijgen we vroeg of laat te maken met verlies. Mensen rouwen om een veelheid van verlieservaringen, zoals het verlies van een persoon door overlijden, het verlies van een persoon door scheiding, het verlies van een baan, het verlies van een huis, het verlies van een gedroomde toekomst.

Verder leven na een verlies, je ‘aanpassen’ aan het verlies is vaak niet evident. Het kan gepaard gaan met allerlei heftige verschijnselen. Je bent verdrietig, je wil het begrijpen, je voelt je leeg van binnen, je voelt je opstandig, je bent in de war of je hebt nergens meer zin in, je beeld van hoe de toekomst er kon uit zien is aan diggelen geslagen.

Men rouwt bovendien niet in een vacuüm. De individuele rouw wordt mee gevormd door de context én heeft ook een effect op de familie. Ieder individu, ieder gezin, iedere familie gaat op een eigen manier om met verlies.

Wanneer het je zelf of in je eigen omgeving niet lukt om het verlies een plek te geven kan een therapeut je daarbij helpen. In de therapie kunnen we stil staan bij wat het verlies voor jou betekent en hoe je kan omgaan met alle veranderingen die dit verlies meebrengt.

verlies en rouw - psychotherapie en coaching

Levensvragen en vragen mbt je zelfbeeld en identiteit

Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Het is de achterliggende reden waarom jij dingen doet. Je kent het misschien wel, je vraagt je af: waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin? Hoe wil ik mijn leven leven? Wat zijn mijn waarden in het leven? Waar liggen mijn passies en wat geeft me energie?

Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben, kan dat leiden tot psychische klachten als een negatief zelfbeeld, burn-out en depressie. Aan de andere kant, wanneer je de dingen doet die jij wel zinvol vindt, ervaar je een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid. 
Omgaan met levensvragen kan lastig zijn, maar is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.
Wanneer je met zingevingsvragen worstelt en het gevoel hebt er zelf niet uit te geraken, kan je samen met een therapeut over reflecteren en weer zicht krijgen op wat belangrijk voor je is.

Vragen rond relaties (partners, ouders, kinderen)

Elke relatie kent ups en downs. Sommige uitdagingen ga je als partners samen aan. Maar soms kom je er zelf niet uit. Je voelt je onbegrepen en niet gezien in wat je allemaal doet voor de ander en jullie gezin. Jullie raken verstrikt in terugkerende conflicten, de ergernissen stapelen zich op …

Dan kan relatietherapie aangewezen zijn. Samen met een relatietherapeut onderzoek je ingesleten patronen en leer je deze te doorbreken. Je leert hoe je met elkaar kan communiceren om tot een betere emotionele omgang en verbinding te komen binnen jullie koppel. Niet het conflict maar de liefde staat centraal. Jullie leren als koppel om te zeggen wat jullie nodig hebben van de ander.

RELATIES - Vragen rond relaties partners, ouders, kinderen

Iedere familie krijgt te maken met problemen. Dat kunnen ziekten zijn, verlies en andere stressvolle gebeurtenissen, aar ook problemen die te maken hebben met de ontwikkelingsopgaven van de kinderen op weg naar de zelfstandigheid. Meestal zijn de familieleden goed in staat deze problemen op te lossen of tegenvallers te verwerken. Problemen binnen de familie kunnen ook hardnekkig zijn en moeilijk op te lossen.

Mis je de verbinding binnen jullie gezin? Lopen jullie als gezin vast op bepaalde problemen? Door met elkaar in therapie te gaan werk je samen aan het versterken van het gezin en het verbeteren van de sfeer.  Tijdens de gesprekken zoekt de gezinstherapeut samen met de leden van het gezin naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Tijdens de gezinstherapie kunnen de gezinsleden zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben

eetproblemen behandeling psychotherapie Lier

Eetproblemen

‘Eten’ moet iedereen om in leven te blijven en normaal te kunnen functioneren.  Eten is daarnaast ook een sociaal gebeuren. We eten omdat het lekker of gezellig is, om iets te vieren en soms ook als troost.

Soms kan het eten je meer en meer gaan bezighouden. Je voelt je misschien onzeker over je uiterlijk en je denkt dat je te dik bent. Hierdoor ga je misschien minder eten om af te vallen of je eet af en toe heel veel om jezelf te troosten en rustig te worden. Nadien voel je je dan vaak schuldig, gespannen en/of ongelukkig.

Een eetprobleem kan uitgroeien tot een eetstoornis.

Een beginnende eetstoornis is te herkennen aan volgende kenmerken:

  • je wordt steeds banger om aan te komen
  • je bent steeds meer bezig met gedachten over afvallen
  • je probeert je gewicht te beheersen door extreem veel te bewegen, over te geven of laxeermiddelen te gebruiken
  • je geraakt geobsedeerd door het getal op de weegschaal
  • je probeert je heel erg aan een dieet of eetschema te houden, maar soms kan het zijn dat je de controle verliest en een eetbui hebt (sommige mensen met een eetstoornis hebben nooit last van eetbuien, voor anderen is dat het hoofdprobleem)

Een eetstoornis  (waaronder Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetbuistoornis en enkele minder bekende eetstoornissen) kan grote impact hebben op je psychische en sociale leven. Er zijn ook ingrijpende risico’s op lichamelijk vlak.

Vaak ontstaat een eetstoornis door een combinatie van factoren. Het herkennen van de risicofactoren kan wellicht helpen om een eetstoornis te voorkomen of in een vroeg stadium te herkennen. Zaken als erfelijkheid, persoonlijke kenmerken, opvoeding, het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis en omgeving kunnen een rol spelen.

Als je merkt dat de eetproblemen jouw leven beïnvloeden en omdat eetproblemen vaak niet vanzelf overgaan is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt.

Welke behandeling het best past is afhankelijk van jou als persoon en van het type eetstoornis

Meer info op an.bn
https://eetexpert.be/

adhd / autisme/ hooggevoelig

Deze benamingen hebben gemeen dat iemands ‘zijn’ beschreven kan worden vanuit een cluster van kenmerken. Met deze diagnostische benamingen beschrijven hulpverleners een specifiek gedrags- en belevingspatroon.

Als je ADHD of ADD hebt, is het vaak moeilijk om je goed te concentreren, heb je veel onrust in je hoofd en raak je snel afgeleid. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en heeft vaak hyperactiviteit als kenmerk terwijl iemand met ADD vooral moeite heeft om de aandacht ergens bij te houden. Personen met ADD zijn meestal niet hyperactief. Hierdoor kan het ook zijn dat ze ADD pas op volwassen leeftijd ontdekken. Het is lastig om een eenduidig profiel te schetsen van iemand met ADHD/ADD omdat iedereen verschillend is en het op zijn of haar eigen manier ervaart.
De symptomen die horen bij ADHD kunnen problemen geven in de omgang met anderen, thuis, op werk en op school.

info: https://www.zitstil.be/

Autisme of autismespectrumstoornis (ASS) is moeilijk in een paar zinnen samen te vatten.  Kenmerkend zijn onder meer uitgesproken moeilijkheden en beperkingen in de omgang en communicatie met andere mensen en een markante stroefheid in gedrag en reacties.

Omdat elke persoon anders is qua persoonlijkheid, karakter levensomstandigheden en ervaringen, ziet autisme er bij iedereen anders uit.

info:  www.autismecentraal.com
www.hetraster.be

Hooggevoeligheid is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon (HSP) zou gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels. Dit betekent dat je meer prikkels waarneemt dan anderen en/of de prikkels die je binnenkrijgt harder binnenkomen. Hierdoor wordt het dagelijks leven bemoeilijkt.

Het is een beeld waarin relatief veel mensen zich herkennen, maar het wetenschappelijke onderzoek naar HSP staat nog in de kinderschoenen. Daarnaast is de wetenschappelijke wereld verdeeld over het bestaan van HSP. Hierdoor is het lastig om er harde uitspraken over te doen.

Vanuit mijn opleiding en expertise als orthopedagoog, onder meer binnen het centrum Zit Stil en binnen een centrum GGZ, kan ik ondersteuning bieden bij autisme, ADHD, hooggevoeligheid.
Hierbij is het nodig om iemands moeilijkheden te kaderen binnen een heel levensverhaal waar ook de omgeving bij betrokken is.  Wanneer er sprake is van een problematiek in aanleg, is het cruciaal om te zoeken hoe de persoon in kwestie samen met zijn omgeving hiermee kan omgaan.

info: https://www.hspvlaanderen.be/

chronische pijn behandeling - Psychotherapie & coaching Lier

Chronische pijnklachten

Chronische pijn komt voor bij mensen van alle leeftijden. Pijn wordt als chronisch beschouwd als ze langer dan 3 maanden aanhoudt. Naar schatting één op vijf volwassenen heeft in zijn leven last van langdurige pijnklachten.

Wanneer je voortdurend last hebt van pijn, is dat erg frustrerend. Waarschijnlijk heb je van alles gedaan om van de pijn af te komen, maar tevergeefs… de pijn blijft aanhouden.
Een aantal langdurige pijnklachten blijft bovendien ‘onbegrepen’. Het zoeken naar medische verklaringen (en oplossingen) levert niets op.

Aanhoudende pijn en lichamelijke klachten hebben grote gevolgen, zowel voor degene die ze heeft als voor zijn of haar omgeving. Zo wordt je stemming erdoor beïnvloed. Het belemmert je in je dagelijks leven. De plannen die je had voor de toekomst worden erdoor overhoop gehaald. Je trekt je terug uit het sociale leven. Kortom: de strijd tegen de pijn komt centraal te staan in je leven.

Wanneer je er alleen niet uit geraakt, kan professionele hulp zinvol zijn. We proberen het lichaamsverhaal weer in een ruimer kader te plaatsen. We maken contact met wat voor jou in je leven belangrijk is. We zoeken hoe je  weer terug het gevoel kan krijgen je leven in handen te nemen. Je leert weer een waardevol en bevredigend leven leiden en op een andere manier omgaan met de pijn.